Kimwitu - Ki-Mwitu - på Swahili betyder Wild, Of the jugle

FCI Standard

Oprindelsesland: Central-Afrika Protektion: Storbritannien

Anvendelse: Jagthund, selskabshund

Klassifikation: FCI Gruppe 5 (Spidshunde og racer af oprindelig type) Sektion 6 (Racer af oprindelig type)

Uden brugsprøve

Helhedsindtryk: En letbygget, aristokratisk udseende hund med let benstamme, højtstillet i forhold til sin længde. Den er altid i balance, vågen og intelligent. Hovedet, der har rynker og opretstående ører, bæres stolt på en godt buet hals. Den dybe brystkasse fortsætter op i en udpræget talje, og halen er stramt oprullet. Alt i alt billedet på en helt harmonisk hund med en gazelle-agtig ynde.

Proportioner: Afstanden fra nakkeknuden til stoppet er en smule større end afstanden fra stoppet til næsespidsen.

Temperament: Gøer ikke, men er ikke stum. Den har sine egne specielle "lyde" som en blanding af kluklatter og jodlen. Den er på alle måder bemærkelsesværdigt renlig. Racen er intelligent, hengiven og årvågen. Kan være tilbageholdende over for fremmede.

Hoved: Når ørerne rejses, dannes der rigeligt med fine rynker i panden. Der ønskes også rynker på hovedets sider, dog ikke så overdrevent, at det udvikler sig til løs halshud. Rynkerne ses mest tydeligt hos hvalpe, men hos tricolour hunde er rynkerne mindre påfaldende, da skyggevirkningen mangler.

Skalle: Flad, smukt udmejslet og af middel bredde, gradvis smallere mod næsen. Skallens sider aftager jævnt i dybde mod munden, hvorved kinderne virker stramme og tørre.

Stop: Let

Næse: Sort næse er ønskelig Kæber, bid: Stærke kæber med et perfekt, regelmæssigt og komplet saksebid, dvs. at de øverste tænder tæt overlapper de nederste, og at biddet ligger vinkelret på kæberne.

Øjne: Mørke og mandelformede. De er skråtstillede og har et "fjerntskuende" og temmelig uudgrundeligt udtryk. Ører: Små og spidse, opretstående og let hætteformede. De er tynde og ansat godt fremme øverst på hovedet, således at ørespidsen er nærmere ved skallens midte end ved den yderste kant af basis.

Hals: Stærk og af god længde, må ikke virke tyk. Den har god nakkebue og er en smule fyldig ved struben med en yndefuld kurve, der fremhæver nakkebuen. Halsen er vel ansat i skulderpartiet og bærer hovedet stolt og højt. Krop: Harmonisk Ryg: Kort og vandret Lænd: Kort, kompakt lændeparti

Bryst: Dyb brystkasse med godt hvælvede ribben, dybe og ovale Underlinie: Stigende op mod den udprægede talje Hale: Højt ansat, således at de buede baglår når bagud fra haleroden og får bagparten til at virke lang. Halen er stramt oprullet over rygraden og ligger tæt mod låret i en enkelt eller dobbelt krølle.

Lemmer: Forpart: Lige forben med let knoglebygning. Forbenene følger en lige linie mod jorden og giver en middelbred front.

Skuldre: Godt tilbagelagte og muskuløse, men ikke svære

Albuer: Trukket tæt ind til brystkassen. Set forfra flugter de med ribbenene. Underarm: Meget lang Mellemhånd: Af god længde, lige og spændstig Bagpart: Stærk og muskuløs Knæ: Moderat vinklet

Underlår: Langt Haseled: Godt lavt ansat, hverken ind- eller udaddrejet.

Poter: Små, tæt sluttede og kompakte, med tykke trædepuder, godt hvælvede tæer og korte kløer

Bevægelse: Benene føres direkte fremefter i et hurtigt, langt, utrætteligt og rytmisk trav.

Hud: Meget smidig Pels: Hårlag: Kort, glat og tæt tilliggende, af meget fin struktur

Farve: Rent sort og hvid. Rød og hvid. Black and tan. Hvid med tan-farvede øjenpletter og tan-farvede aftegninger på næseparti og kinder. Sort. Tan og hvid. Brindlet: Rød bund med sorte striber, så klart tegnede som muligt. Poter, bryst og halespids bør være hvide. Hvide ben, blis og halskrave er tilladt, men kræves ikke.

Størrelse: Ideal skulderhøjde for hanner 43 cm, for tæver 40 cm. Ideal vægt for hanner 11 kg, for tæver 9½ kg.

Fejl: Enhver afvigelse fra de foregående punkter betragtes som en fejl, hvis betydning for bedømmelsen skal stå i nøje forhold til afvigelsens omfang og dens indvirkning på hundens sundhed og velfærd.

Diskvalificerende fejl: • Aggressive eller for sky hunde • Enhver hund, der viser fysiske eller psykiske abnormiteter, skal diskvalificeres. Bemærk: • Hanhunde skal have to normalt udviklede testikler i pungen. • Kun funktionsdygtige og klinisk sunde hunde med racetypisk bygning bør anvendes i avlen.

Dansk Kennel Klubs bemærkning: Forhold, der påvirker en hunds sundhed negativt, betragtes som en alvorlig fejl Ω Ω Ω Standarden udgivet af FCI 24 JANUAR 2000 Oversættelsen godkendt af DKK’s Standard Komité OKTOBER 2015 ¤ ¤ ¤ NB! Denne udgave erstatter standard udsendt af DKK i MAJ 2000 ¤