Nose Work

Har du lyst til at træne nose work, har DKK masser af muligheder rundt om i hele landet. DKK´s lokale kredse står for træningen - se herunder, hvor der er et tilbud nær dig.

Nose work er en ny hundesport i Danmark, som handler om at lære hunden at finde forudbestemte dufte i forskellige miljøer efter faste regler. Træningen er bygget op omkring søgning efter tre specielt udvalgte dufte i fire forskellige miljøer: beholdersøg, indesøg, udesøg og køretøjssøg.

Nose work er betegnelsen for en ny hundesport i Danmark, hvor man træner hunden til at finde forskellige dufte i forskellige miljøer – og at bruge næsen er noget, næsten alle hunde af alle racer og aldre elsker.

Nose work går i sin enkelhed ud på, at man lærer sin hund at finde forudbestemte dufte i forskellige miljøer og efter faste regler. Man kan enten vælge at træne med konkurrence for øje eller blot som en rigtig god aktivering.

Har du lyst til at træne nose work, har DKK masser af muligheder rundt om i hele landet. DKK´s lokale kredse står for træningen - se herunder, hvor der er et tilbud nær dig.

Hvem kan træne nose work?


Nose Work er for alle hunde og alle hundeførere, uanset om du ønsker at deltage i konkurrencer eller ej. Når først hunden har lært at finde f.eks. en af de dufte, der benyttes til nose work, er det kun fantasien, som sætter grænser for, hvor du kan lade din hund søge/arbejde. Hvorfor ikke lade hunden søge i garagen, i stuen, i udhuset, i haven, skoven, eller hvor I end kommer hen? Det er en fantastisk udfordring og stimulering i hverdagen og kan f.eks. også lægges ind som en aktivitet på en almindelig gåtur.

Nose work som hundesport er inspireret af de udfordringer, som specialsøgshunde møder i deres daglige arbejde. Målsætningen med sporten er at give hunde og deres ejere mulighed for, på en rolig og lettilgængelig måde, at få et aktivt samarbejde igennem nose work.

Sporten går ud på, at hunden skal søge efter specifikke dufte i forskellige miljøer, og hver ekvipage konkurrerer imod sig selv. Ved at duften placeres i forskellige højder og miljøer med varierende sværhedsgrad, får hunden mental og fysisk stimulation. Sporten kræver hverken avanceret eller dyr udrustning, men bygger på hundens medfødte instinkt, nemlig at anvende sin lugtesans. Nose work er en sport, som alle hunde og hundeejere kan lære. Nose work er baseret på værdier såsom alsidighed, sikkerhed og hundens mentale og fysiske sundhed.

Nose work har eksisteret i mere end 10 år i USA og Canada, og K9 Nose Work blev grundlagt af tre professionelle specialsøgstrænere i foreningen National Association of Canine Scent Work.

Konkurrencemæssigt søger hunden efter gemte dufte, som dernæst fortæller en dommer, hvor duftene er gemt. Selve træningen er bygget op omkring søgning efter tre specielt udvalgte dufte i fire forskellige miljøer: beholdersøg, indesøg, udesøg og køretøjssøg.

Den grundlæggende færdighed i Nose Work er at lære hunden at finde en duft. Dette skal hunden naturligvis lære, da der ikke umiddelbart er nogen værdi i de anvendte dufte for hunden. Der er forskellige måder både at indlære og forstærke indlæringen af en duft hos hunden.

Hvordan kommer jeg i gang med nose work?

Duftene man arbejder med er æteriske olier, og den første duft er lavendel. Du finder et link til, hvordan du "smitter" dit matriale her ... Matrialet kan f.eks være selvklæbende filtdutter, afklippede hoveder fra vatpinde, små stykker vandrondel, små stykker bomuldsstof eller lignende. Disse gemmes - i første omgang indendørs på nemme steder - og hunden skal finde dem. Når hunden finder duften og snuser til den, roses og belønnes den. Herefter er det blot fantasien, som sætter grænserne.

3 dufte - 4 forskellige miljøer

BEHOLDERSØG - kan være i mange forskellige typer beholdere, f.eks. papkasser, plasticbeholdere, kufferter, tasker osv.
INDENDØRSSØG - kan f.eks. være i badeværelser, kontorer, opholdsrum, lagerrum, garager osv.
UDENDØRSSØG - er på et afgrænset udendørsområde
KØRETØJSSØG - duften er fikseret på et køretøj som f.eks. en bil, trailer, traktor, lastbil osv. Hunden må ikke kravle under køretøjet eller sætte poterne på den

Det med småt:

For at deltage i træning i DKK skal din hund være vaccineret mod parvovirus, og du skal have tegnet en ansvarsforsikring på hunden. Du skal være medlem af DKK, og din hund skal kunne træne sammen med andre hunde, dvs. at den ikke må udvise aggressiv adfærd, og du skal have kontrol over den, så den ikke løber væk eller løber hen og forstyrrer de andre hundes træning.